Als je in verwachting bent denk je vaak veel na over hoe het er dan uit zal zien als je kindje geboren is. Ook de voeding is iets waar je van tevoren goed over na moeten denken. Want wil je wel of geen borstvoeding gaan geven? Of wil je gedeeltelijk borstvoeding geven en gedeeltelijk flesvoeding? Of zou je het liefst meteen al vanaf het begin af aan flesvoeding willen geven? Om je te helpen bij het maken van deze keuze vind je hier al wat informatie die je nodig kan hebben om de juiste keuze voor jou en je kindje te kunnen maken als het gaat om de voeding van je kindje.
Wat moet je allemaal weten over borstvoeding?
Naast het feit dat borstvoeding geven erg gezond is voor je kind, is het ook een intiem moment dat je op dat moment met je kindje kan hebben als moeder zijnde. Een momentje dat je toch heel anders zal beleven als je je kindje flesvoeding aan het geven bent.
Borstvoeding heeft een perfecte mix van voedingsstoffen en afweerstoffen voor je kindje. Er wordt dan ook het advies gegeven om de eerste 6 maanden geen andere voeding te geven als borstvoeding. Dit kan natuurlijk wel als je genoeg aanmaak van borstvoeding hebt om je kindje voldoende te kunnen voeden.
Een ander voordeel van het geven van borstvoeding is dat je ook kan kolven. Hiermee kun je de moedermelk opvangen en invriezen in de vriezer. De moedermelk kun je 3 maanden in de vriezer bewaren. Je hoeft dan alleen de melk te ontdooien en op te warmen en je kindje kan alsnog genieten van de moedermelk.
Hoe zit dat eigenlijk allemaal met borstvoeding?
Je borsten bestaat uit vetklieren en melkklieren. In deze melkklieren zitten cellen die melk gaan produceren. De stoffen voor het produceren van melk wordt uit je eigen bloed gehaald en van deze voedingsstoffen wordt moedermelk geproduceerd.
Doordat je kindje aan de borst gaat zuigen komen er twee hormonen vrij. Een hormoon dat ervoor zorgt dat de melkproductie op gang wordt gehouden en het andere hormoon waardoor de melk door samentrekkende spieren melk uit de klieren naar de tepels laat lopen.
De nadelen van het geven van borstvoeding?
Borstvoeding geven is niet altijd even makkelijk en leuk als dat het lijkt. Samen met je kindje ga je op zoek naar de beste manier van voeden. Een nadeel van het geven van borstvoeding is wel dat jij er in het begin altijd moet zijn om je kindje te kunnen voeden.
Ook in de nacht zul jij dan degene zijn die er uit moet om je kindje te gaan voeden. Dit kun je in het begin dan ook niet aan je partner overlaten, pas wanneer je ook begonnen bent met kolven kun je je partner af en toe ook met een flesje moedermelk laten voeden.
Maar hoe zit dat dan met flesvoeding?
Als je wil gaan beginnen met het geven van flesvoeding dan moet je er wel rekening mee houden dat je alles daarvoor in huis hebt voordat je gaat beginnen met het geven van de flesvoeding. Wanneer je wil gaan beginnen met flesvoeding moet je de volgende dingen in huis hebben om te kunnen beginnen:
- Op zijn minst 2 flessen, waar je duidelijk op kan zien welke maat je klaar hebt gemaakt. De flessen moeten een inhoud hebben van 240 cc
- Zorg ervoor dat je minimaal 3 spenen op voorraad hebt liggen, deze worden nog weleens kapot gebeten bij het drinken
- Een flessenborstel, hiermee kun je ervoor zorgen dat de fles van je kind lekker schoon en fris blijft
- Een magnetron of flessenwarmer om de flesvoeding in op te kunnen warmen
Wat is de juiste flesvoeding voor je kindje?
Er zijn verschillende soorten flesvoeding te krijgen voor je kindje. IN het begin is het verstandig om de standaard flesvoeding te gebruiken. De standaard melk komt het dichtst bij de natuurlijke moedermelk. Alle stoffen die je nodig hebt als baby zitten er in verwerkt.
De meeste soorten flesvoeding worden klaar gemaakt op basis van koemelk en ze worden helemaal afgestemd op de spijsvertering van een kindje. Naast de standaard flesvoeding zijn er nog een aantal andere soorten flesvoeding te krijgen.
Zo heb je een flesvoeding voor kinderen die last hebben van darmkrampen. Deze voeding is lichter verteerbaar waardoor de krampjes snel af zullen nemen. Maar ook een stevigere voeding die voorkomt dat je kindje steeds het eten uit gaat spugen door middel van reflux.
Het is niet verstandig om zomaar gebruik te gaan maken van een van beide mogelijkheden. Doe dit alleen op aanwijzing van de doctoren en hou dan ook de aanbevolen hoeveelheden goed aan, zodat er daar niets verkeerd mee kan gaan en je kindje altijd genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.
Hoe maak je flesvoeding klaar?
Het is niet heel erg ingewikkeld om de flesvoeding van je kindje klaar te maken. Het is wel belangrijk dat je wel alle stappen doorloopt en geen stap overslaat. Mocht je de fles eerder al klaar hebben gemaakt, dan moet je hem gekoeld bewaren.
En zorg ervoor dat je kindje de fles binnen 8 uur gedronken heeft. Na die 8 uur kan je de flesvoeding niet meer geven, omdat de kwaliteit dan niet meer goed genoeg is.
Lees op de verpakking hoeveel delen water en hoeveel schepjes voeding je dan in de fles moet doen voor de juiste verhouding. Vul het flesje met koud kraanwater. Verwarm daarna de fles in de magnetron, een pan met water of in een flessenwarmer.
Kun je flesvoeding maken met warm kraanwater?
Op de vraag of een flesvoeding maken met warm kraanwater mogelijk is, is het antwoord nee. Ga nooit een flesvoeding maken met warm kraanwater. Het warme kraanwater kan de kwaliteit van de flessenvoeding beïnvloeden.
Als je de flesvoeding warm wil maken kun je het best gebruik maken van een pannetje kokend water, of een flessenwarmer of in de magnetron. Dit zijn de drie beste manieren om je flesvoeding op een veilige manier klaar te maken voor je kindje.