Water aanbieden in de horeca is heel normaal tegenwoordig. Je kan kiezen voor een gratis kannetje kraanwater of voor duurdere varianten gaan zoals plat en bruisend water. Een fles water op tafel ziet er goed uit en gasten zijn er vaak blij mee.
In duurdere restaurants komt gratis water minder vaak voor. Zo zie je in casino’s voornamelijk Chaudfontaine of Spa in de koelkastjes staan. Je betaalt flink voor dit merk water, maar is het ook echt gezonder? Als je wilt besparen op je drankjes waardoor je meer geld uit gaan geven aan gokken, dan is een online casino iets voor jou. We raden aan om alleen bij betrouwbare online casino te gokken.
Is kraanwater of bronwater beter?
In de Nederlandse horeca zien we gewoon kraanwater, maar ook verschillende soorten bruiswater, water met smaakjes en nog veel meer. De twee meest voorkomende merken zijn Chaudfontaine en Spa. Andere bekende watermerken zijn Bar-le-Duc, Evian en Pellegrino. Wat voor water de bedrijven aanbieden ligt aan de deals die er gemaakt zijn met de frisdrank leverancier.
Voor vele zit er geen verschil tussen kraanwater en water uit een flesje. Uit onderzoek blijkt echter dat er in een flesje water soms meer zout zit dan kraanwater. Je betaalt dus eigenlijk meer voor ‘ongezonder’ water.
Dan kan je naar het vervoer van al die plastic flessen kijken. Miljarden liters water worden van A naar B vervoerd. Je vindt zelfs water uit Hong Kong in Nederland. Is dit anno 2022 nog echt nodig?
Bedrijven zijn bezig met duurzaam kraanwater
Steeds meer bedrijven buigen zich over de watersituatie. Moeten de flesjes echt de halve wereld over? Het korte antwoord is nee. In Den Haag en Rotterdam is er een restaurant dat duurzaam water op tafel zet. Het idee is om kraanwater nog verder te behandelen. Het kraanwater kan gekoeld worden of er kan zelfs koolzuur aan worden toegevoegd. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Gratis kraanwater in de horeca
Dit is een aantal jaar geleden een heftige discussie geweest. Horecabedrijven vroegen geld voor een glas kraanwater. Veel gasten vonden dit niet kunnen omdat het water uit de kraan kwam. Wettelijk gezien is de horeca niet verplicht om gratis water uit te delen, en waarom zouden ze? Ze betalen zelf wel de waterrekening.
Andere restaurants zetten automatisch een flesje water op tafel. Dit wordt ook niet altijd gewaardeerd en het leidt in sommige gevallen zelfs tot irritatie. Steeds meer bedrijven zetten wel gratis water op tafel. Meer dan 94% van de Nederlandse horecagasten vindt dat kraanwater gratis moet zijn. Ze willen er wel voor betalen als de opbrengst bijvoorbeeld naar een goed doel gaat.
Vooralsnog is er in Nederland geen wet of regels over het serveren van water. In Spanje is dit recent veranderd. Het serveren van water is verplicht in Spanje. Het moet het gebruik van plastic ernstig terugdringen.
De Consumentenbond probeert beide partijen te begrijpen. De horecaondernemers hebben continu te maken met stijgende prijzen. Als ze dan ook nog gratis dingen weg moeten geven kan dat wat veel zijn.