Af en toe hoor je geluiden in het nieuws over de kwaliteit van ons drinkwater. Dan gaat het natuurlijk meteen ook over de kwaliteit van het water dat uit onze kraan komt. Soms hoor je dan dat er gevaarlijke stoffen in ons drinkwater zit. Maar klopt het wel dat er gevaarlijke stoffen in ons kraanwater zitten? Hoe gezond is ons kraanwater nu eigenlijk echt? Als je hier meer over wil weten kun je verder lezen op deze pagina, hier vind je namelijk veel informatie over de kwaliteit van ons drinkwater.
Is in Nederland het kraanwater gezond?
Deze vraag kan met een volmondig ja beantwoord worden. Aan het kraanwater in Nederland worden verschillende eisen gesteld. De eisen die worden gesteld zorgen ervoor dat ons kraanwater van een hoogwaardige kwaliteit is.
Ons kraanwater wordt doorlopen getest en in de gaten gehouden. De kwaliteit van ons drinkwater is hierdoor gewaarborgd. Natuurlijk zullen er altijd zaken zijn die ervoor kunnen zorgen dat ons veilige drinkwater bedreigd zou kunnen worden.
Zo zou je kunnen denken aan medicijnen die gebruikt worden, verzorgingsproducten die gebruikt worden of pesticiden. Al deze stoffen kunnen in het riool of in ons grondwater terecht komen. Dit zijn de bronnen waar ons drinkwater uit gehaald wordt.
Ook het veranderen van het klimaat kan van invloed zijn op de kwaliteit van ons drinkwater. Het water kan dan meer zout bevatten en warmer zijn. Om ervoor te zorgen dat deze mogelijke bedreigingen geen bedreigingen worden wordt er door de drinkwaterbedrijven voortdurend onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het drinkwater.
Hoe wordt drinkwater zo gemaakt dat wij het kunnen drinken?
Voordat het water uit onze kraan kan komen stromen gaat er een lange weg aan vooraf. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat het water dat wij uit de kraan krijgen schoon genoeg is om het te kunnen drinken.
Het is niet vanzelfsprekend dat het water dat uit de kraan komt ook altijd drinkbaar is. Voordat je dit kunt doen, dan moet je er wel zeker van zijn dat het water dat uit de kraan komt goed gezuiverd is. Het water dat in Nederland uit de kraan komt, komt voor het grootste deel uit de grond. Het overige deel is afkomstig uit de grotere rivieren als de Maas, de Rijn of de Duinen.
De drinkwaterbedrijven zullen eerst nog een heel proces moeten doorlopen voordat het water dat uit de kraan komt stromen drinkbaar zal zijn. Hetgeen ze doen voordat het water uit de kraan komt lopen is het kraanwater filteren en het kraanwater zuiveren. Alleen al om die reden kun je zeggen kraanwater is gezond.
Hoe gaat de zuivering in zijn werk?
Nadat het water uit de bronnen gehaald is kunnen de eerste grote stukken vuil uit het water gepompt worden. Dit wordt gedaan door grote vijvers te vullen met het water dat gezuiverd moet worden. Aan dat water wordt water chloride toegevoegd.
Door een soort draaiende scheppen wordt het water goed vermengd met ijzerchloride, dit helpt bij het kraanwater zuiveren. Hierdoor zullen allemaal kleine deeltjes vuil aan elkaar vast komen te zitten. Deze deeltjes worden zwaar en zullen naar de bodem zakken. Op de bodem worden deze vuildeeltjes uit het water gehaald worden.
Nu al kun je zien dat het water al een stuk schoner geworden is. Het kraanwater filteren en kraanwater zuiveren is al begonnen. Er zitten al veel minder bacteriën en virussen in het water als voorheen.
Hierdoor ziet het water er meteen ook al een flink stuk beter uit. Op dit punt is kraanwater gezond zeggen is nog niet op zijn plaats. Om te kunnen zeggen is kraanwater gezond moet het proces nog verder afgelegd worden.
Met zand en grind het water filteren
Na het voorzuiveren van het water. Wordt het water met behulp van zand gefilterd. Als dit niet gedaan is mag het water niet door de waterleidingen gepompt worden. Het water zal bij het filteren van boven naar beneden door een bak zand stromen. Onder het zand liggen een aantal lagen grind.
De eerste laag is voornamelijk een laag grind van kleine korrels. De onderste laag wordt opgebouwd met grotere korrels welke ervoor moeten zorgen dat de kleinere korrels zich niet kunnen gaan verplaatsen richting de opvang pijp.
De natuurlijke zuivering
Bij natuurlijke zuivering staat kraanwater filteren centraal. Het water wordt als eerst in een hele grote vijver gepompt. Vanuit hier gaat het water naar de infiltratie geulen toe. Eenmaal in de vijvers zal het water langzaam door het zand heen zakken. In het zand zullen de bacteriën en de virussen achterblijven.
Tweede keer filteren met zand
Nadat de natuurlijke zuivering plaats heeft gevonden wordt het water naar de hoofdzekeringen toe geleid. Eenmaal daar wordt het water nog een keer met zand gefilterd. Dit keer is het doel om alle aanwezige algen uit het water weg te halen.
Het water zuiveren met ozon
Ozon is een gas dat als heel nuttig ervaren wordt. Ozon wordt gebruikt om het water nog verder te kunnen zuiveren. Het water komt door de ozon kelder heen zal stromen. In deze kelder wordt er ozon aan het water toegevoegd. Dit gebeurt met draaiende schijven.
Deze schijven zorgen ervoor dat de ozon als kleine belletjes met het water vermengd worden. Het is de bedoeling dat de ozon schadelijke stoffen kapot zal maken. Als je dan denkt aan bestrijdingsmiddelen kun je denken aan virussen, bacteriën en bestrijdingsmiddelen.
Het verwijderen van kalk uit het water
Ondertussen kun je zeggen dat het water al best schoon is, maar om te zeggen is kraanwater gezond, daar is het nog een beetje te vroeg voor. Eerst moet de kalk nog uit het water gehaald worden. Te veel kalk in het water kan schadelijk zijn voor je wasmachine.
Door het water in grote vaten te pompen waar calciet in, daar wordt dan natronloog aan toegevoegd. Dit zal ervoor zorgen dat het water minder hard is. Hierna wordt het water gefilterd met koolstof en wordt het filteren met zand nog een keer herhaald. Hierna komt het water uit de kraan. Vanaf dat moment is kraanwater gezond.