Wanneer is je waterkoker aan vervanging toe en hoe onderhoud je hem?

Wanneer is je waterkoker aan vervanging toe en hoe onderhoud je hem?

Een waterkoker is een handig apparaat om snel een gemakkelijk water te koken. Water koken met een waterkoker is ook veel duurzamer dan met een fluitketel of een pan, omdat er veel minder energie verloren gaat. Zoals veel apparatuur, moet je de waterkoker wel onderhouden om de levensduur van het apparaat te verlengen. Maar hoe onderhoud je dan een waterkoker en hoe lang gaat die nu eigenlijk mee?

De levensduur van een waterkoker

Een veelgestelde vraag is hoe lang een waterkoker meekan. Dit hangt af van een aantal factoren, die te maken hebben met de kwaliteit van het apparaat en de manier waarop je hem onderhoudt.

Kwaliteitsaspecten

Goedkoop is duurkoop is een gezegde dat meestal ook voor een waterkoker opgaat. De kwaliteit van een waterkoker heeft deels te maken met het materiaal waarvan het apparaat is gemaakt, maar ook met het type verwarmingselement.

Het verwarmingselement is in feite het hart van de waterkoker. Zodra je de waterkoker met de gewenste hoeveelheid water hebt gevuld en het apparaat aanzet, begint het element op te warmen en daarmee ook het water. Koop ten alle tijden een waterkoker met droogkookbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat hij automatisch uitspringt op het moment dat er geen water meer in de ketel aanwezig is. Zo raakt hij niet oververhit. De meeste moderne waterkokers zijn overigens uitgerust met deze functie.

In goedkopere en oudere modellen bevindt het verwarmingselement zich vaak in de waterkoker. Bij de moderne waterkoker bevindt het zich onder de bodem. Het voordeel daarvan is dat het beschermt is tegen kalkafzetting, wat het onderhoud van de waterkoker vereenvoudigt. Op het onderhoud komen we later terug. Nu eerst het materiaal waarvan de waterkoker is gemaakt.

In feite zijn er drie verschillende soorten. De goedkoopste variant is de waterkoker van kunststof. Deze zijn zeer licht van gewicht. De levensduur van een dergelijk apparaat moet minimaal tussen de twee en drie jaar liggen. Gaat hij voor die tijd stuk, dan moet je de verkoper aanspreken op de wettelijke garantieregeling. Als je hem goed onderhoudt, moet hij echter nog wel iets langer meekunnen.

Daarnaast zijn er glazen waterkokers. Hierbij is het verwarmingselement verborgen onder de bodem. Ze zijn er in verschillende varianten, zelfs met verlichting erin. Ze zijn degelijker dan de kunststof modellen. Een glazen waterkoker wordt van buiten wel veel warmer. Ook zul je door de transparantie veel eerder de kalkaanslag zien.

De meest duurzame waterkokers zijn de roestvrijstalen modellen. Deze kan veel beter tegen een stootje dan de glazen en kunststof uitvoeringen. Het nadeel is de wat hogere prijs, maar daarvoor heb je er wel jarenlang plezier van.

Het onderhoud van een waterkoker

Zoals we in de inleiding al zeiden, is het belangrijk dat je jouw waterkoker goed onderhoudt. Het belangrijkste hierbij is dat je voorkomt dat er kalkafzetting ontstaat. Maar hoe ontstaat dit nu eigenlijk?

In kraanwater bevindt zich altijd een bepaalde hoeveelheid mineralen waaronder magnesium en calcium. De hoeveelheid, ook wel de hardheid genoemd, verschilt per gebied. Hoe harder het water, des te sneller de kalkaanslag ontstaat.

Bij het koken van water verdampt dit in de vorm van stoom. De genoemde mineralen blijven hierbij achter in de waterkoker. Deze kunnen zich afzetten tegen de binnenwand en het verwarmingselement, in het geval dat dit zich niet onder de bodem bevindt.

Als je dit niet regelmatig schoonmaakt, ontstaat er een harde laag die heel lastig is te verwijderen. Te veel kalkaanslag is onhygiënisch, oogt lelijk en beïnvloedt de werking en levensduur van de waterkoker. Daarnaast kan het ook de smaak van bijvoorbeeld je thee beïnvloeden.

Het is dus van essentieel belang om regelmatig de kalk uit je waterkoker te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren, met onder meer azijn, bakingsoda of citroensap.

Ontkalking met behulp van azijn

Je kunt je waterkoker van kalkaanslag ontdoen door deze voor driekwart te vullen met gelijke delen azijn en water. Breng het mengsel aan de kook en schakel hierna de waterkoker uit. Laat het mengsel ongeveer een half uur weken. Zo wordt de kalkaanslag verzacht. Hoe langer je het mengsel laat staan, des te gemakkelijker de aanslag is te verwijderen. Doe dit met een zachte spons, borstel of doek. Spoel de waterkoker hierna goed om met schoon kraanwater. De geur van azijn kun je wegnemen door daarna de waterkoker te vullen met water, dit te koken en vervolgens weg te gooien.

Reiniging met bakingsoda

In plaats van azijn kun je ook bakingsoda oftewel zuiveringszout gebruiken. Hiervoor meng je een theelepel bakpoeder met water en breng dit aan de kook in de waterkoker. Laat het mengsel, nadat het heeft gekookt, nog zo’n twintig tot dertig minuten weken. Vervolgens kun je de binnenkant met een zachte borstel, spons of doek voorzichtig schoonmaken. Vervolgens spoel je de waterkoker vervolgens goed na en laat je hem drogen.

Fris citroensap

Niet iedereen vindt het werken met azijn vanwege de geur niet even prettig. Je kunt desgewenst ook citroensap gebruiken. Je kunt kant en klaar sap gebruiken maar ook een verse citroen in stukjes snijden en toevoegen aan het water. Breng het mengsel aan de kook en laat het weer ongeveer een half uurtje weken. Vervolgens kun je de wand boenen met een zachte borstel, spons of doek. Spoel de waterkoker goed na en laat hem drogen. Het voordeel van citroensap is dat de waterkoker fris ruikt. Je kunt de geur ook weer wegnemen door schoon water te koken, en dit vervolgens weg te gooien.

Tip

De buitenkant van je waterkoker kun je schoonmaken met een gewoon afwasmiddel. Gebruik hiervoor een zachte vochtige doek. Een roestvrijstalen waterkoker hou je van buiten mooi door hem met een beetje olijfolie in te smeren. Gebruik hiervoor een zachte doek.

Conclusie

De levensduur van een waterkoker hangt af van het type dat je koopt. Een roestvrijstalen uitvoering zal over het algemeen genomen het langst meegaan. Koop altijd een waterkoker waarbij het verwarmingselement onder de bodem is bevestigd. Goed onderhoud verlengt de levensduur aanzienlijk. Als je een waterkoker intensief gebruikt, is het verstandig om hem maandelijks te reinigen.